Laatst vertelde een moeder mij, dat haar dochter steeds moest huilen, voordat ze naar zwemles ging. Ze had al van alles geprobeerd, zoals met haar praten, vooraf wat lekkers laten eten, een beloning na de zwemles en veel bemoedigende woorden, maar niets leek te helpen. De oorzaak van de huilbuien was waarschijnlijk, dat haar dochter tijdens een vorige zwemles bij het onder water zwemmen net even iets te lang onder water was geweest. Met als gevolg dat ze al proestend en in paniek weer boven was gekomen. Moeder wist dus wat de oorzaak was, maar ja dan heb je nog geen oplossing. De moeder overwoog zelfs om te stoppen met de zwemlessen, omdat de huilbuien nu ook al op school begonnen op de dagen dat er gezwommen moest worden.

ZwemplaatjeIk gaf moeder de suggestie om haar dochter tijdens een huilbui in haar armen te houden met haar lijfje tegen zich aan, zodat dochter van moeders lijf en zenuwstelsel gebruik kon maken om weer rustig en blij te worden. Moeder hoefde er niet bij te praten en haar alleen maar tegen zich aan te houden. Ik gaf haar als tip mee, dat ze voordat ze in contact ging met haar dochter er wel voor moest zorgen, dat ze op dat moment zelf helemaal in haar eigen lijf aanwezig was met een rustige en vrolijke energie. Moeder zag dit wel zitten en ze zou het de volgende dag gelijk gaan toepassen. In de loop van die dag kreeg ik een berichtje van haar, dat haar dochter met een lach het zwembad ingesprongen was. Hoe mooi was dat?

HersencellenplaatjeEn hoe werkt dat nou? We bezitten als mens spiegelneuronen (hersencellen) om in het contact met de ander te voelen welke stemming die ander heeft. Je kent het vast wel dat je een ruimte binnen loopt en je voelt dat er een gespannen sfeer tussen de personen hangt, of dat je merkt dat ze juist erg enthousiast zijn. Wat doet dat met jou, als je een tijdje met deze personen in één ruimte verblijft? Andersom is het natuurlijk ook zo, dat anderen kunnen voelen in welke stemming jij bent. Stemming is besmettelijk. Als je dit weet, dan zou je jouw stemming dus ook positief kunnen inzetten om de ander te helpen om in een stemming te komen, die op dat moment meer passend is.
Zoals ook bij de moeder en haar dochter gebeurde. Doordat de moeder met een rustige en vrolijke energie in contact ging met haar dochter en haar dit letterlijk met haar lijf liet voelen, kon haar dochter deze stemming van de moeder oppikken. Hierdoor werd de dochter weer rustig in haar lijfje en sprong ze lachend het zwembad in.

Als je meer wil leren over stemming, of hoe je er zelf voor kunt zorgen, dat je in een bepaalde stemming komt, neem dan gerust contact met mij op.

Help, mijn kind moet steeds huilen!