Je kent het vast wel: je komt moe uit school en je hebt morgen een toets en je moet ook dat verslag nog afmaken. Terwijl je eigenlijk vindt, dat je moet gaan beginnen met leren, ben je ook moe en besluit je om eerst nog eveBankplaatjen te chillen op de bank, je berichtjes te beantwoorden en wat filmpjes te bekijken. Voor je het weet ben je een paar uur verder met in je hoofd een stem die zegt, dat je toch echt moet gaan leren; je hebt morgen toch een toets?
Als je dan eindelijk zover bent om te gaan leren, kun je de concentratie er maar kort bijhouden. Je wordt door van alles afgeleid en je hebt eigenlijk ook wel trek gekregen, waarop je besluit om maar even wat te gaan eten. Zo doe je uren over het leren van de toets en stel je het afmaken van je verslag opnieuw uit, omdat je toch echt moet gaan slapen. Wat zou je kunnen doen om wel op tijd die toets te gaan leren en ook dat verslag nog af te maken?

Zorg ervoor dat je in een positieve stemming bent, als je wil gaan starten.
Voor mij werkt het om even lekker actief bezig te zijn (bijvoorbeeld door te gaan wandelen), voordat ik iets moet doen, waar ik mijn volle aandacht voor nodig heb. Als ik actief bezig ben, dan komt mijn lichaam tot rust en krijg ik weer energie om me daarna te kunnen concentreren op iets belangrijks. Wandelen is voor mij een hulpbron.

SmileyplaatjeWat is een hulpbron? Dat is iets wat zodanig voor je werkt, dat je in een positieve stemming komt. Er zijn externe hulpbronnen (bijvoorbeeld het doen van een activiteit, of de aanwezigheid van bepaalde mensen om je heen), of interne hulpbronnen (jouw persoonlijke kwaliteiten, die je al eens hebben geholpen in een lastige situatie).
Wat zijn jouw hulpbronnen? Wat brengt jou in een positieve stemming? Ga het eens onderzoeken.
Zodra je van je zelf weet wat je hulpbronnen zijn, kun je ze ook daadwerkelijk inzetten, voordat je bijvoorbeeld aan het leren van die toets wil beginnen. Merk maar eens op wat het met je doet, als je eerst zorgt voor een positieve stemming, voordat je gaat leren.
Soms hoor ik van mensen met ADHD/ADD, dat ze bang zijn om veel tijd te verliezen aan het bezig zijn met hun hulpbron, of dat ze denken dat ze erna helemaal geen zin meer hebben om nog aan het leren te beginnen. Als je dit herkent, dan zou je jezelf kunnen afvragen, of de hulpbron die je gekozen hebt wel de juiste hulpbron voor je doel is. Waarschijnlijk heb je ook nog wel een andere hulpbron, die beter bij dit doel past. Zodra je weet wat jouw hulpbronnen zijn, kun je kiezen welke je op dat moment het beste kunt inzetten om jouw doel te bereiken.

Wanneer je het onderzoeken van je hulpbronnen nog niet zo makkelijk vindt, kan ik je helpen om ze samen met je te ontdekken, zodat jij ze ook kunt gaan inzetten en met een positieve stemming aan de slag kunt gaan! Neem gerust contact met mij op.

Uitstelgedrag: heb jij daar ook last van?