Loop je al jouw kwaliteiten langs, of ben je bezig met wat je niet zo goed kunt? Zeg je vooraf ik word het toch niet, of zeg je juist daar ga ik binnenkort werken? En hoe ga je dan het sollicitatiegesprek in?

SollicitatiegesprekplaatjeOnlangs was ik in gesprek met een vriend van mij en hij vertelde enthousiast dat hij had gesolliciteerd op een functie, waarvan hij vond dat deze echt bij hem zou passen. Hij zei er gelijk achteraan, dat hij verwachtte het niet te gaan worden. Ik zag en voelde zijn stemming dalen.
Waarop ik opperde: “Je zou ook kunnen denken, dat je het wel gaat worden?” “Nee…”, zei hij, “dat weet je toch helemaal niet?”

Hij heeft gelijk als hij zegt het niet te weten, omdat de toekomst nou eenmaal onvoorspelbaar is. Het betekent echter ook, of je nu denkt het niet te worden, of denkt het wel te worden: je met beide gedachten gelijk kunt krijgen. Je zou kunnen zeggen dat je jezelf hoe dan ook een beetje voor de gek houdt. En dan kun je jouw gedachten maar beter prettig beïnvloeden, toch?
Want hoe zou je sollicitatiegesprek gaan als je er vooraf vanuit gaat, dat je het wel gaat worden? Met welke stemming ga jij dan het gesprek in?

Toen ik met de vriend doorpraatte vanuit de gedachte dat hij de baan zou gaan krijgen, ontstond er een mooi gesprek. Hij ging glimmen en stralen en vertelde mij opgewekt over de kansen en de mogelijkheden die hij zag als hij bij dat bedrijf aan de slag zou gaan. Wat een energie!

Zelf je stemming veranderen?
Als NLP coach kan ik jou leren hoe je een gewenste stemming kunt oproepen op het moment, dat jij deze wel zou kunnen gebruiken. Ik wil je nu al graag een ervaring mee geven door middel van de volgende oefening.

Ga in gedachten eens naar een moment dat je succesvol was, of dat iets goed was gelukt.
SuccesplaatjeAls je een moment gevonden hebt, dan stap je in gedachten even helemaal in dat moment; doe maar alsof je er nu opnieuw bent (soms gaat dit makkelijker als je de ogen sluit).
Kijk eens om je heen. Wie of wat zie je? Welke geluiden neem je waar, of is het juist stil? Welk gevoel krijg je erbij? Je hoeft alleen maar waar te nemen. Als je voldoende hebt waargenomen, kom je weer terug naar het hier en nu.
Wat merk je aan je stemming? Hoe anders is je stemming nu?

Soms is het nog niet zo makkelijk om zo’n oefening te doen en kun je de hulp van een NLP coach wel gebruiken. Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie, coaching of een goed gesprek.

Wat denk jij over jezelf als je gaat solliciteren?