Door systemisch werk of een familieopstelling krijg je inzichten, het geeft je de mogelijkheid tot ander gedrag en het gaat je helpen om jouw gevoelens, of die van je kind een plek te geven.

Bij mij kun je terecht voor systemisch werk en individuele familieopstellingen.

 • Soms lijkt het wel, of je met een onzichtbaar elastiekje aan je rug vast zit, waardoor je constant terug valt in oude patronen;
 • Of heb je weleens emoties die groter zijn, dan waar de situatie om vraagt, of herken je dit bij je zoon, of dochter?
 • Heeft je kind last van zware gevoelens, waardoor het minder gaat op school, ruzie maakt met broertjes of zusjes, of moeite heeft met slapen?
 • Blijf je maar last houden van ongewenst gedrag, of zie je dit juist bij je kind en lukt het jullie niet om dit te veranderen?

Dan kan systemisch kijken naar je huidige gezin, of je gezin van herkomst en het doen van een individuele familieopstelling heel verhelderend zijn en rust bij jezelf, je kind en je gezin brengen.

Wat is systemisch werk?

De hele dag door zijn we als mens onderdeel van een systeem, zoals je gezin, je collega’s op het werk, de wijk waarin je woont, of je team op de sportvereniging. Hoe de sfeer is in dit systeem en hoe men er in functioneert, noemen we de dynamiek van het systeem. Bij systemisch werk wordt er gekeken naar deze dynamiek en wat de invloed is op je gevoel en je functioneren.
Het eerste systeem waar je als mens onderdeel van bent is jouw gezin van herkomst. Het kan zijn dat je hier bewust of onbewust nog een sterke binding mee hebt en je in het dagelijks leven met de gevolgen van deze verstrikking geconfronteerd wordt.
Voor velen zijn de tegeltjes en wijsheden die je van huis uit hebt meegekregen, zoals ‘als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’ wel herkenbaar.

Wat is een individuele familieopstelling?

Een onderdeel van systemisch werk is een familieopstelling. Bij een familieopstelling zet je jouw innerlijk beeld van het gezin voor je neer in de ruimte. Zo maak je jouw innerlijk beeld zichtbaar en kan de dynamiek getoond worden. Er zijn verschillende manieren om de leden van jouw gezin in de ruimte een plek te geven; zo kan dit met mensen, poppetjes, blokjes, of vloerankers.
Mijn manier kenmerkt zich door individueel aan het werk te gaan. Ik ga samen met jou in gesprek over jouw gezin van herkomst met jouw vraag, een gemis of een verlangen voor jezelf of je kind als uitgangspunt. We kunnen daarbij een genogram (een overzicht van jouw familiesysteem) maken, of we doen een individuele familieopstelling met poppetjes, of met vloerankers zonder dat daar andere mensen bij betrokken zijn.
Voor mij zijn veiligheid, vertrouwen en zorgvuldigheid bij mijn begeleiding heel belangrijk.

Schermafbeelding 2015-02-19 om 10.33.29Een familieopstelling heeft als doel om de liefde weer te laten stromen. Schermafbeelding 2015-02-19 om 10.33.44

Wat gaat een individuele familieopstelling je opleveren:

 • Inzicht en bewustwording van de invloed van je gezin van herkomst op je dagelijkse leven;
 • Je kinderen worden minder belast en gaan beter in hun vel zitten;
 • Het achterlaten van oude patronen met de mogelijkheid tot ander gedrag;
 • Je emoties en gevoelens krijgen een plek;
 • Je vindt je eigen plek in je gezin, dit geeft rust en kracht om in actie te komen;
 • Van binding naar verbinding met je familie;
 • Een diep gevoel van berusting, dat het is zoals het is.

Praktische informatie:

De frequentie, de locatie en de duur van de begeleiding wordt in overleg met jou bepaald.

Neem gerust contact met mij op als je nog vragen hebt, of als je eens kennis wil maken en wil bespreken, wat ik voor je kan doen.