Een veel gehoorde opmerking van mensen met ADHD/ADD is, dat ze zo’n vol hoofd kunnen hebben. Eigenlijk best logisch als je bedenkt, dat we als mens de hele dag door prikkels op ons afkrijgen. Hoeveel prikkels denk je eigenlijk dat we per seconde op ons af krijgen?

Dat zijn er zo’n 4,6 miljoen. Op een gegeven moment zou dan toch iedereen een vol hoofd moeten hebben? Gelukkig filteren we als mens de informatie die op ons afkomt door onbewust informatie weg te laten, deze te vervormen en te generaliseren. Uiteindelijk zijn we in staat om tussen de 5 en 9 eenheden aan informatieprikkels bewust te verwerken.

Vol hoofdplaatjeWat maakt dan dat mensen met ADHD/ADD zo vaak aangeven dat ze een vol hoofd hebben, kunnen zij dan minder dan 5 eenheden aan informatieprikkels per seconde verwerken? Laat ik een voorbeeld geven.

Laatst was mijn laptop ineens erg traag en het programma, waar ik mee wilde gaan werken bleef gesloten. Op mijn scherm was niets bijzonders te zien en ik begon geïrriteerd te raken. Bij wat nader onderzoek op mijn laptop bleek, dat er op de achtergrond een aantal updates aan het draaien waren. LaptopplaatjeDe energie van mijn laptop ging dus naar de updates van de programma’s in plaats van naar het openen van het door mij gewenste programma.
Toen de updates waren afgerond, kwam mijn laptop op de gewone snelheid terug en opende het programma net zo soepel als altijd. Je zou kunnen zeggen dat mijn laptop door de updates een beetje vol zat en dat er zo even geen ruimte was om nog een informatieprikkel op te pakken: het openen van het door mij gewenste programma.

Zo is het volgens mij ook bij een vol hoofd. Op de achtergrond zijn er allerlei processen actief. De mogelijkheid om tussen de 5 en 9 eenheden aan informatie op te nemen wordt al in beslag genomen door gedachtes, overtuigingen en emoties. Hierdoor is er eigenlijk geen ruimte meer om een nieuwe prikkel van buitenaf tot je te nemen.
OpruimplaatjeWat zou het jou allemaal opleveren, als je zou ontdekken welke processen in je hoofd zoveel ruimte in beslag nemen?
Hoe fijn zou het zijn, als je een paar van deze processen kunt beëindigen of opruimen, zodat er weer ruimte in je hoofd ontstaat voor het opnemen van nieuwe informatieprikkels?

Ik kan je helpen bij dit proces. Als je meer informatie wil, of eens persoonlijk met mij kennis wil maken om te bekijken, wat er allemaal mogelijk is voor jou, neem dan gerust contact met mij op.

Heb jij ook weleens zo’n vol hoofd?