Wat een vraag hè? Hij zal je maar gesteld worden, of misschien stel je jezelf deze vraag weleens… Wat doet deze vraag met jouw stemming? Waar merk je dat aan? Hoe anders is deze vraag: “Waar loop jij allemaal tegen aan met jouw beperking?”
Wat gebeurt er nu met jouw stemming? Merk je het verschil?

Regelmatig wordt deze laatste vraag echter gesteld aan mensen met ADHD/ADD. Laatst was ik getuige van het effect van deze vraag in de praktijk. Er werd in een gesprek aan een jongen gevraagd, waar hij allemaal tegen aan liep met zijn beperking. Aan zijn houding zag ik, dat hij zich klein maakte. Ook had hij moeite om te verwoorden, waar hij tegen aan liep. Hoe zou deze jongen zich op dat moment gevoeld hebben?

Mijn stemming was in ieder geval flink gedaald en ik besloot om eens een andere vraag aan hem te stellen. Zodra ik hem vroeg, wat hij leuk vond om te doen en waar hij goedDuimplaatje in was, veranderde zijn houding en maakte hij zich groter. Aan zijn gezicht kon ik zien dat hij opleefde en er volgde een uitgebreid verhaal over zijn hobby, waar hij zijn beroep van wilde maken. Tijdens het vertellen straalde hij van oor tot oor. Mijn stemming was door zijn enthousiasme inmiddels erg gestegen en als er al sprake van een beperking was, dan was deze op dat moment even ver te zoeken.

Hoe zou jij je willen voelen? Waar geef jij als persoon met ADHD/ADD je aandacht aan? Wat wil je naar buiten toe uitstralen? Vertel je over datgene waar je tegen aanloopt en wat je niet kan, of vertel je over datgene waar je goed in bent en blij en gemotiveerd van wordt?

Soms zijn we zo gewend geraakt om te denken in beperkingen en problemen, dat denken in mogelijkheden en oplossingen nog niet zo makkelijk is. Je kunt je brein echter nieuwe verbindingen in je hersenen laten maken. Zo kun je jouw brein trainen om automatisch het pad te kiezen, waar jij mee bezig wilt zijn. Net zoals in de sportschool, waar je jouw spieren kunt trainen om deze groter en sterker te maken, kun je ook je brein trainen. GieterbloemplaatjeDatgene waar we veel aan denken en mee bezig zijn in ons brein groeit en wordt sterker. Hoe fijn zou het zijn, als dat gebeurt met de mogelijkheden en de oplossingen? Dat wil jij toch ook? Dit kun je bereiken door je daar ook op te focussen. Met andere woorden wat je aandacht geeft, dat groeit.

Als je het nog niet zo makkelijk vindt om van jezelf je kwaliteiten op te noemen en je te focussen op positieve gedachten, dan kan ik je helpen om jou te leren hoe je jouw brein kunt trainen om van die smalle zandpaadjes in je hersenen brede snelwegen te maken. Zodat jij ook vaker kunt stralen.

Als je meer informatie wil, of eens persoonlijk met mij kennis wil maken om te bekijken, wat er allemaal mogelijk is voor jou, neem dan gerust contact met mij op.

Wat is er voor jou allemaal mogelijk met jouw kwaliteiten?